7 jun 2015

Son Lux - Change Is Everything (2015)

Door Gert Verbeek

De videoclip bij het nummer Change Is Everything van Son Lux is een animatie die is gemaakt met behulp van 200 kleine pinnen en 152,4 meter zwart rubberdraad. Regisseur Nathan Johnson en Katie Chastain sloten zich een paar maanden geleden ongeveer twee weken op in de studio van het Amerikaanse bedrijf The Made Shop en moesten beschermend materiaal dragen om de klus zonder verwondingen te klaren.

Het idee van de animatie is simpel, maar de toegepaste rotoscooptechniek is in de praktijk een intensief priegelwerk. De animatoren maakten eerst een video met referentiebeelden die op de muziek werden gemonteerd. De video werd vervolgens beeldje voor beeldje geprojecteerd op een wit en een zwart bord en overgetekend met de draden die door de pinnen op hun plek werden gehouden. Een van de opnamen bestaat uit close-ups van de playbackende Son Lux (producer en multi-instrumentalist Ryan Lott uit Denver). Op zijn gezicht en lippen werden strepen en stippen getekend om zijn bewegingen zo nauwkeurig mogelijk op het bord te kunnen markeren.

Nathan Johnson van The Made Shop

Tijdens de stop-motionopnamen waren per frame gemiddeld 60 pinnen nodig. Het constante verwisselen van de pinnen bleek een pijnlijke aangelegenheid voor de gevoelige vingertoppen. Na een paar dagen kon pas verder gewerkt worden nadat eerst geschikt beschermend materiaal was gevonden om over de vingers te schuiven. Door het toenemende aantal gaatjes dreigde het bord onbruikbaar te worden. Het werk kon onmogelijk zonder beschermende bril gedaan worden want de rubberen draden katapulteerden de pinnen regelmatig richting de ogen.

Om te voorkomen dat kijkers denken dat de videoclips getekend is of met een computer gemaakt, opent het filmpje met de handen van Nathan Johnson voordat het liedje pas echt losbarst. Johnson filmde zelf een kijkje achter de schermen tijdens het maken van de videoclip en zette dat op Vimeo.

Het tweede album Bones van Son Lux verschijnt op 23 juni. In oktober komt hij met zijn band voor optredens naar Nederland.